cover Maandblad januari 1993

In 1988 culmineerde onderlinge twistpunten tussen de Federatiegenoten AVDTEX, NVTO en VLBV in het uiteenvallen van die Federatie als samenwerkingsverband en uitgever van het gezamenlijke Maandblad voor de Beeldende Vorming. Wellicht ooit nog eens onderwerp voor een historisch onderzoek van een kunsteducatieve promovendus. (Tamsma zat als voorzitter van de NVTO en (eind) redacteur in het epicentrum van deze gebeurtenissen en heeft de dossiers nog compleet)

In het novembernummer van 1988 nam Herma Meere (voorzitster van de FBVO) niet zonder weemoed afscheid van een tijdperk van samenwerking. Vanaf de jaargang 1989 waren er twee bladen: het Maandblad voor de beeldende vakken en Kunstzone.

NVTO en AVDTEX gingen samen verder. Na wat jaren onwennig geploeter verschenen er in januari 1993 weer gekleurde blosjes op de wangen van het Maandblad. De cover van het januari-nummer vertoonde een kindertekening van zoon Mark. Hier opgevoerd als teken van deze renaissance en mijn betrokkenheid bij dit proces. Vanaf mijn eerste publicaties in 1971 heeft het Maandblad, in hoedanigheden van auteur, redacteur en bestuurder een belangrijke plek in mijn professioneel (maar daardoor ook gezins-) leven gehad.

Overigens: in 2008 hield het Maandblad, na 124 jaar, op te bestaan en voegde zich bij Kunstzone

1993 cover Maandblad januari 1993